Voorbereidende cursussen

Ontdek het universitaire onderwijs en het leven bij UNamur terwijl je de vakken herleest die essentieel zijn voor je toekomstige opleiding.

Om je eerste studiejaar goed te beginnen, biedt de Faculteit Filosofie en Geesteswetenschappen eind augustus cursussen en oefeningen aan waarmee je:

  • je beheersing van de Franse taal te controleren, je vaardigheid om aantekeningen te maken en verslag te doen van een mondelinge presentatie of een tekst;
  • activiteiten te benaderen die specifiek zijn voor Latijnse en Franse talen en literatuur;
  • de eisen van het universitaire leven en het studentenberoep te ontdekken;
  • je kennis te laten maken met de methodologische principes van je discipline;
  • je te confronteren met je keuzes voor disciplinaire oriëntatie.

Heb jij wat ervoor nodig is?

Test je kennis en vaardigheden met de "Passeports pour le bac".

Vanaf het begin van het eerste jaar kun je met de "Passeports pour le bac" je prestaties vergelijken met de verwachtingen van je docenten.

Na deze toetsen biedt de faculteit je sessies en workshops om je:

  • leesstrategie;
  • analyse van vragen en het maken van passende antwoorden.

Op deze manier vul je eventuele hiaten op en bevorder je je succes.

Zijn je methoden geschikt?

Om te slagen in je eerste jaar heb je effectieve strategieën nodig.

Elke woensdag worden twee uur methodologische sessies georganiseerd om je vertrouwd te maken met leertechnieken op de universiteit:

  • Het maken van duidelijke en uitgebreide aantekeningen;
  • Het samenvatten en synthetiseren van onderwerpen;
  • Het grondig begrijpen van onderwerpen;
  • Het construeren van je studiehulpmiddelen;
  • Het onthouden van grote hoeveelheden informatie;
  • Het beheren van je tijd tijdens colleges en blokkeringsperioden;
  • Het organiseren van je werk;
  • Het anticiperen op de eisen van docenten.

Naast deze methodologische sessies organiseert de Cellule d'Appui Pédagogique van je faculteit individuele beoordelingsgesprekken na afloop van je toetsen en examens. Als je daarom vraagt, kun je het hele jaar door ook profiteren van persoonlijke begeleiding.

Als je problemen ondervindt met je studiemethode in het algemeen, biedt de cellule interfacultaire d'appui pédagogique je ook individuele follow-up. Gedurende het hele jaar is er een begeleider beschikbaar om je studiemethodes en -technieken te bekijken en je te helpen deze te verbeteren.

Tot slot kun je aan de vooravond van de eerste blokkade deelnemen aan een uitwisselings- en begeleidingssessie met 2e- of 3e-jaars studenten onder begeleiding van de Pedagogical Support Unit.

Hoe kun je je lees- en schrijfvaardigheid consolideren?

Leer jezelf correct uit te drukken in geschriften en verdiep je in teksten.

De Pedagogische Ondersteuningseenheid van je faculteit stelt je in staat om je vaardigheden op verschillende gebieden te verbeteren:

  • het schrijven van opdrachten en tentamenantwoorden
  • het lezen en begrijpen van teksten op universitair niveau
  • door middel van taaltoetsen aan het begin van het jaar waarin spelling, woordenschat en zinsbouw worden beoordeeld;
  • door middel van versterkingssessies in workshops en door middel van online oefeningen;
  • door middel van toezicht op een deel van je schriftelijke werk: correcties becommentarieerd, individueel en collectief;
  • door het organiseren van proefexamens (novembertests);
  • door individuele follow-up (per e-mail en face-to-face).
  • door een leestest aan het begin van het jaar;
  • door versterkingssessies over leesstrategieën.

Er is speciale begeleiding voor studenten van wie de moedertaal niet het Frans is.

Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar?

Centrale en afdelingsbibliotheken, IT-ruimte en e-learningplatform: waardevolle bronnen.

In de centrale bibliotheek ("BUMP" voor Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin), kunt u raadplegen: catalogi, woordenboeken, encyclopedieën, bibliografieën, literaire werken, cd-roms, databases... Zeldzamere of gespecialiseerde tijdschriften of boeken zijn op aanvraag verkrijgbaar.

In de afdelingsbibliotheek, die zich op de verdieping van je afdeling bevindt, heb je gratis toegang tot de meeste werkinstrumenten die je nodig hebt: tijdschriften, grammatica's en speciale woordenboeken, overzichtscollecties, wetenschappelijke studies, exemplarische monografieën, verzamelingen gepubliceerde of handgeschreven bronnen en soms zelfs microfilmleesapparaten.

U krijgt ook praktisch advies van oudere medewerkers of zelfs van de professoren in de aangrenzende kantoren.

En dat is nog niet alles! Dankzij het e-learningplatform WebCampus kun je de documenten downloaden die de docenten je ter beschikking stellen, discussieforums met andere studenten openen, live vragen stellen...

aides à la réussite-latin-francais

Hoe kun je je voorbereiden op je examens?

Studeer regelmatig, leer goede methodes, maar ken ook de eisen van de docenten en hun manier van vragen stellen.

In het eerste jaar worden begin november voor de meeste vakken formatieve toetsen georganiseerd. De proefwerken worden gecorrigeerd en becommentarieerd teruggestuurd en de docenten leggen vervolgens mondeling uit wat de verwachte antwoorden op hun vragen zijn.

Deze toetsen spelen geen rol in de cijfers die aan het eind van het jaar worden toegekend. Ze zijn puur een trainingshulpmiddel, geven je een idee van de normen van de docenten en stellen je in staat de effectiviteit van je werk te beoordelen.

Organisatie van examens

Januari, juni en, indien nodig, augustus... drie sessies om aan te tonen dat je de vakken beheerst.

In januari doe je examen in de vakken van het 1e semester. Als je zakt, kun je in juni en/of augustus opnieuw examen doen. Je hebt dus drie kansen om te slagen, maar alleen in het eerste jaar van je bachelor. Vanaf het tweede jaar wordt elk tentamen dat je niet hebt gehaald in januari of juni automatisch overgezet naar augustus.

Afhankelijk van de keuze van de docenten kunnen vakken schriftelijk of mondeling worden beoordeeld. De beoordelingsprocedures worden tijdens de eerste cursus gespecificeerd en zijn te vinden op de website van de universiteit.

Tijdens de gehele opleiding worden de kennis en vaardigheden die zijn ontwikkeld in de technische cursussen vrijwel continu geverifieerd, vooral aan de hand van quizzen en oefeningen die in de loop van het jaar worden uitgevoerd.

Je sluit de opleiding af met het aantonen, door middel van je werkstuk aan het einde van de cyclus, van je vaardigheid in het uitvoeren van persoonlijk onderzoek en analyse.