Op 5 juni organiseerde UNamur de lancering van de BatFactory-projectportefeuille, die tot doel heeft performante materialen voor opslagbatterijen te produceren met behulp van milieuvriendelijke, intelligente processen die circulariteit bevorderen ten voordele van het Waalse industriële weefsel. Deze portefeuille van onderzoeksprojecten is een aanvulling op de oproep voor industriële projecten die Wallonië in april lanceerde "Investeringsprojecten op het gebied van de productie, reconditionering en/of recycling van batterijen of batterijcellen of het hergebruik/recyclage van bijproducten van de productie van batterijen bestemd voor energieopslag voor stationaire en/of mobiele toepassingen".

De BatFactory wordt gezamenlijk beheerd door UNamur, UMONS, ULiège, UCLouvain, ULB, Materia Nova, CRM en CENAERO, met de steun van de MecaTech-cluster en wordt voor 11,4 miljoen euro gefinancierd in het kader van het Waalse herstelplan. Carine Michiels, vicerector Onderzoek bij UNamur, opende de sessie, gevolgd door minister Willy Borsus, bevoegd voor Onderzoek in het Waals Gewest, die beiden het belang van deze portefeuille van projecten voor de energietransitie benadrukten. De minister herhaalde het belang van onderzoek om de milieu- en maatschappelijke uitdagingen van morgen aan te gaan.

Professor Bao Lian Su, de coördinator van de projectportefeuille, lichtte vervolgens de vier aandachtsgebieden van de portefeuille toe: de productie en functionalisering van ecologisch verantwoorde actieve materialen, de semi-industriële productie van elektroden, hun semi-automatische assemblage en instrumentatie, de productie van batterijpakken en batterijbeheersystemen van ontwerp tot gebruik, en de aankoop door UNamur van in situ NMR-karakteriseringsapparatuur om de prestaties van materialen en batterijen te certificeren.

Het evenement, waaraan ongeveer honderd mensen uit zowel de academische wereld als de industrie deelnamen, werd vervolgd met een debat onder leiding van Laetitia Theunis, gericht op het vergelijken van de onderzoeksgebieden met de verwachtingen en behoeften van de industrie en het voorstellen van ideeën voor gerelateerde projecten. De discussies werden voortgezet rond vier workshops, georganiseerd door de Mecatech-cluster rond de 4 onderzoeksdomeinen.