This page is currently being translated
Droit du numérique - DTIC
  • Hoe kunnen we de vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie combineren met de bescherming van onze fundamentele vrijheden?
  • Hoe kunnen we algoritmen controleren?
  • Maakt Google misbruik van zijn dominante positie in zoekmachines in Europa?
  • Kan een e-mail of sms-bericht als bewijs worden gebruikt?
  • Kunnen we een contract sluiten via internet?
  • Maakt Chatgpt inbreuk op het auteursrecht?
  • Rijmt digitalisering op discriminatie?

Dit zijn de vele voorbeelden van vragen die de cursussen doorspekken en ertoe leiden dat we ons verdiepen in de praktijk, technologie en het recht, op zoek naar antwoorden die we kunnen begrijpen en zelfs samen kunnen opbouwen.

Deze specialisatiemaster is ideaal om een brug te slaan tussen de universitaire opleiding en de 'professionele omgeving'. Het is een ervaring die ik elke advocaat die geïnteresseerd is in technologierecht zou aanraden. De master heeft me een onmiskenbaar hoog niveau van technisch-juridische kennis opgeleverd, die ik dagelijks gebruik als consultant of onderzoeker. Het stelde me ook in staat om mezelf te testen in een echte omgeving dankzij het Namur Legal Lab, gewijd aan juridische ondersteuning van een start-up door studenten, en het Digital Law Moot Court, een pleitwedstrijd gehouden in Parijs waaraan ik kon deelnemen. Tot slot is deze cursus het symbool van modern academisch onderwijs op menselijke schaal, ver weg van grote auditoria en colleges ex cathedra, waardoor ik een aantal geweldige mensen heb leren kennen die ik nu nog steeds tot mijn vrienden reken.

Martin Rappe, onderzoeker bij CRIDS

Uw doelstellingen

  • Digitaal recht in zijn nationale, Europese en internationale dimensies beheersen;
  • Voor juristen: deskundigen worden op het gebied van wetgeving inzake e-commerce, de bescherming van intellectuele rechten, de strijd tegen cybercriminaliteit, de bescherming van de privacy, publiek digitaal recht, enz.
  • Voor andere academici: een interdisciplinaire opleiding volgen waarbij het digitale recht wordt gemobiliseerd.

De voordelen van een opleiding bij UNamur

  • Interactieve cursussen gegeven door professoren uit de praktijk die hun ervaring delen of leden van het Centre de Recherche Information, Droit et Société (CRIDS) - van Europese uitmuntendheid;
  • Onderwijs gericht op het oplossen van praktische problemen waarmee zowel de publieke als de private sector worden geconfronteerd;
  • Een essentiële nadruk op samenwerking, met name tijdens een residentieel seminar ;
  • Deelname aan het Namur Legal Lab om starters te adviseren;
  • Een stage van een maand in een advocatenkantoor of bij een overheidsinstantie of particuliere onderneming;
  • Een diploma met een internationale dimensie dankzij de mogelijkheid om een deel van het programma in het buitenland te volgen: Bari, Hannover, Lyon, Oslo, Wenen met een Erasmusbeurs; maar ook Shanghai (China), Montreal (Canada), Creighton (VS), Lausanne (Zwitserland) met een internationale mobiliteitsbeurs.

Het programma

Een specialisatiemaster in ict-recht: een specialisatie in het hart van een referentiecentrum in Europa

De opleiding biedt je een specialisatie in digitaal recht.

De opleiding bestaat uit cursussen die alle belangrijke aspecten van digitaal recht behandelen, maar ook uit interdisciplinaire cursussen die zich richten op de maatschappelijke impact van digitaal, in het bijzonder de economische impact en de impact op het milieu.

Een tweedaags residentieel seminar, in een vriendelijke "groene" omgeving, stelt je in staat om onderhandelingsvaardigheden (soft skills) op het gebied van gegevensrecht te verwerven.

De gespecialiseerde master heeft een bijzonder ontwikkelde praktische dimensie. Je wordt bijvoorbeeld uitgenodigd om in het tweede semester stage te lopen bij een IT- of e-businessbedrijf, een advocatenkantoor (Frans- of Engelstalig), een Europese vereniging, een overheidsinstantie, enzovoort.

Daarnaast neem je in duo's deel aan het "Namur Legal Lab" dat juridisch advies geeft aan jonge starters. Deze praktische dimensie van het programma heeft een drieledig doel: de mogelijkheid bieden om in contact te komen met de beroepspraktijk, een multidisciplinaire benadering van de bestudeerde situatie uitvoeren en een proefschrift schrijven dat een diepgaande analyse biedt van een kwestie die verband houdt met het benaderde beroepsterrein.

De specialisatiemaster heeft bovendien Erasmus- en mobiliteitsovereenkomsten met verschillende universiteiten, zowel in Europa als daarbuiten.

Een gespecialiseerde cursus, erkend en gewaardeerd door verschillende professionals in de sector van het nieuwe technologierecht.

Isabelle Vereecken, directeur van het secretariaat van het Europees Comité voor gegevensbescherming

Deze gespecialiseerde master opent de deur naar inzicht in ICT-kwesties, wat van fundamenteel belang is in de praktijk van het ICT-recht, of het nu gaat om consultancy (creëren van ICT-activiteiten, IT-projecten, bescherming van creaties...) of rechtszaken (inbreuk, slechte uitvoering van een contract...). Tijdens de cursus worden studenten geconfronteerd met praktijkgerichte cases en situaties, wat bijdraagt aan een pragmatische benadering van vragen en problemen.

Alexandre Cruquenaire, advocaat gespecialiseerd in IT-contracten en ondersteuning bij complexe IT-projecten

Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

De arbeidsmarkt heeft een cruciale behoefte aan specialisten in internetrecht. Zowel in de private als in de publieke sector is het gebruik van technologie onvermijdelijk, net als de confrontatie met gerelateerde juridische kwesties, kwesties die bijzonder actueel zijn met de inwerkingtreding van de General Data Protection Regulation (GDPR) en de toenemende digitalisering van de samenleving in het algemeen.

Law firms en adviesbureaus ontwikkelen IT-afdelingen (Information Technology) en zijn op zoek naar specialisten op dit gebied.

Hetzelfde geldt voor bedrijven, multinationals, banken, verzekeringsmaatschappijen en alle andere bedrijven die actief zijn in e-commerce.

Ook bij Belgische en internationale overheden zijn er kansen. E-government is booming. Overheden hebben nu een nieuwe rol te spelen. Er zijn gespecialiseerde instanties opgericht om verantwoordelijkheden op het gebied van IT op zich te nemen: de Gegevensbeschermingsautoriteit, het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie, de Cel Computercriminaliteit...

De specialisatiemaster stelde me in staat essentiële vaardigheden te ontwikkelen om als jurist en onderzoeker de professionele wereld te betreden. Dankzij de cursussen op deze opleiding heb ik diepgaande kennis opgedaan op zeer uiteenlopende gebieden van het ICT-recht en heb ik mijn denken kunnen voeden over de problemen die zich op dit gebied voordoen.

Chloé Antoine, onderzoeker bij CRIDS

Deze gespecialiseerde master is waarschijnlijk de beste studiekeuze die ik had kunnen maken. Met zijn multidisciplinaire, educatieve en praktische benadering is het de ideale voorbereiding op het betreden van de professionele wereld. In mijn dagelijkse werk voel ik hoe verrijkend de inhoud van de cursus is geweest en hoe het me voorbereidt op mijn professionele toekomst. Dankzij deze gespecialiseerde master kon ik ook stage lopen op een plek die me erg beviel, namelijk het Belgisch Cyberbeveiligingscentrum, de nationale autoriteit die verantwoordelijk is voor cyberbeveiliging in ons land. Ik werd toen aangenomen om te werken aan de juridische en operationele aspecten van de beveiliging van informatiesystemen. Dankzij mijn opleiding was ik heel snel operationeel en begreep ik gemakkelijk de onderliggende problemen, zelfs de meest technische. Dank aan UNamur, dank aan de Master of Specialisation!

Stéphan André, juridisch medewerker bij het Centrum voor Cyberbeveiliging België