This page is currently being translated
Eco études

Wat zijn de toekomstige technologische trends in onze sector - en elders?

Hoe stimuleren we de digitale transformatie van ons bedrijf?

Hoe werken we samen met onze klanten met behulp van sociale netwerken en mobiele technologieën?

Hoe combineren we ons concurrentievermogen met aandacht voor duurzame ontwikkeling?

Hoe kunnen we verantwoordelijker omgaan met ons milieu, onze werknemers en andere belanghebbenden?

Met welke technologieën kunnen we onze werknemers beter betrekken?

Hoe kunnen we de productie van ons nieuwe product efficiënter maken?

Hoe kunnen we onze innovaties financieren?

De masteropleiding Management Engineering bij UNamur biedt training in bedrijfsbeheer vanuit alle invalshoeken: beheer van informatie en big data, processen, relaties met klanten en leveranciers, verandering en innovatie.

Je wordt voorbereid om proactieve en geïnformeerde besluitvormers te worden die in staat zijn om projecten en teams te beheren in technologische en innovatieve omgevingen.

Uw doelstellingen

  • Verwerf de strengheid en het kritisch denken van een universitaire opleiding;
  • beheers de kennis, methoden en instrumenten van de verschillende managementdisciplines (financiën, marketing, human resources, strategie, organisatie, operationeel management, management-IT, ondernemingsrecht, enz.));
  • Ontwikkel de vaardigheden om teams te leiden of een eigen bedrijf op te zetten:
    • creativiteit, innovatie en ondernemersgeest,
    • taalvaardigheden,
    • intellectuele nauwkeurigheid, eerlijkheid en verantwoordelijkheid,
    • leiderschap, autonomie en teamgeest.

De voordelen van een opleiding bij UNamur

  • Een cursus uniek in België

    De onderdompelingscursus combineert je universitaire opleiding met drie professionele stages. Praktijkervaring voor op je toekomstige CV!

  • Origineel onderwijs in meerdere opzichten
    • 3 opties om uit te kiezen in één enkel managementdomein of in meerdere: de keuze van expertise of veelzijdigheid.
    • Cursussen die in duo's worden gegeven door een hoogleraar en een externe deskundige, zodat je oog in oog komt te staan met de actualiteit en de bedrijfspraktijk.
    • Een specialisatie in datawetenschap - uniek onder de managementopleidingen in de Federatie Wallonië-Brussel.
    • Opleiding op basis van regelmatige coaching door professoren.
  • Een dubbele graad met de KULeuven

    Een kans die je moet grijpen als je kiest voor de optie "Digital & Information Management".

  • Een internationale kijk

    Stages en stages in het buitenland voor alle studenten in een netwerk van universiteiten en bedrijven op 5 continenten.

Het programma

De specialisatie in data science wordt aangeboden binnen de masters Informatica, Wiskunde en Engineering.

Samen met studenten van andere masteropleidingen werk je in een interdisciplinaire dynamiek die direct gekoppeld is aan de realiteit van de wereld van organisaties.

Je leert de tools te ontwikkelen die nodig zijn voor het extraheren, opslaan, analyseren, visualiseren en interpreteren van gegevens die beschikbaar zijn in verschillende hoeveelheden en vormen om experts te worden in big data, datawarehousing, machine learning, datamining, informatievisualisatie, graph mining en business intelligence.

Je brengt je kennis in de praktijk aan de hand van praktijkopdrachten en een realistisch interdisciplinair project. De cursus maakt gebruik van de multidisciplinaire wetenschappelijke expertise van de Namur Digital Institute (NADI) en het Namur Center for Complex Systems (naXys).

Ervaringen met onderwijs in data science en de behoefte van bedrijven laten zien dat een dergelijke opleiding moet bestaan uit data science-vaardigheden en training die specifiek is voor het beroep.
De gespecialiseerde graad die de drie masteropleidingen gemeen hebben, voldoet aan deze eisen:

  • de 30 studiepunten van de graad bieden de data science-vaardigheden
  • de overige 90 studiepunten van elke masteropleiding bieden de essentiële beroepsspecifieke kennis van de computerwetenschapper/managementingenieur/wiskundige.

UNamur is de enige universiteit in de Federatie Wallonië-Brussel die een dergelijke gespecialiseerde finaliteit aanbiedt in een programma voor management engineering.

Naast de finaliteit kies je een track en drie opties.

De trajecten

  • Stage in een bedrijf (uniek in de Federatie Wallonië-Brussel): Hiermee combineer je een strenge academische opleiding met praktische ervaring die je op de arbeidsmarkt goed kunt gebruiken, via een reeks stages die opgebouwd zijn rond een managementproject in een bedrijf.
  • Geavanceerd management: maakt het mogelijk een hoge mate van expertise te verwerven in een van de belangrijkste managementgebieden.
  • Business advice: biedt een interdisciplinaire opleiding in de verschillende managementgebieden.
Afhankelijk van de richting die je kiest, moet je opties kiezen uit de genoemde thema's. Je kunt ook opties in andere vakken kiezen. Opties in andere vakken kun je volgen bij LSM, ICHEC en Solvay, onze voorkeurspartners in Franstalig België.

De opties

  • "Digital & Information Management" thema: Ontwikkel expertise met betrekking tot de technologieën van de digitale wereld en de problemen die deze met zich meebrengen voor organisaties, bestudeer de fundamenten van de technologieën, begrijp de mogelijkheden die ze bieden, analyseer hun impact op een managementproces, bestudeer het beheer en de integratie ervan, ondersteun organisaties bij het implementeren van geavanceerde technologische oplossingen, ontwikkel een kritisch oog voor deze verschillende kwesties. Mogelijkheid tot een dubbele graad met KULeuven.
  • Financiële thema's: portefeuillebeheer, beleggingsstrategieën, de werking van beurzen en financiële markten, beleggingstechnieken, derivaten, risicobeheer en de internationale dimensie ervan, sociale en duurzame financiering, bedrijfsfinanciering, in het bijzonder hoe bedrijven worden gefinancierd, en financiële analyse.
  • thema 'Services & Marketing Management' (uniek in België) : ontwikkeling van vaardigheden die specifiek zijn voor de dienstenwereld op het gebied van marketing, operations, human resources en klantenrelaties in het digitale tijdperk.
  • thema 'Innovatie en ondernemerschap' : toekomstige managers opleiden die innovatie zullen stimuleren in hun eigen ondernemende projecten of ontwikkelingsprojecten binnen de organisatie die hen in dienst zal nemen.

Belangrijkste aspecten van de cursus

Naast je gekozen afstudeerrichting en studierichting is je masterdiploma opgebouwd rond 3 kerndomeinen:

  • een stage in een bedrijf, in België of in het buitenland, om je inzicht te geven in de realiteit van het bedrijfsleven en je voor te bereiden op je toekomstige taken. De duur van je stage hangt af van de opleiding die je kiest: een zeer lange stage gespreid over twee jaar van je masterdiploma (voor de onderdompelingsstage), een traditionele stage van vier maanden (voor de advanced stage) of een praktijkproject bestaande uit een opdracht uitgevoerd in een consultancyteam (voor de adviesstage);
  • een studieverblijf bij onze partners in Vlaanderen (Gent, Antwerpen, Leuven), in Europa waaronder Barcelona, Rome, Warschau, Maastricht, Tampere, Trondheim... of verder weg in de Verenigde Staten, Canada, Japan, Brazilië, Argentinië, Peru, Tunesië, Mexico, Taiwan...
  • een memoir, in samenwerking met een bedrijf, organisatie of onderzoekscentrum waar de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie nuttig worden ingezet. Dit proefschrift kan drie verschillende soorten zijn (project, advies of gevorderd), afhankelijk van de gekozen studie.
Sous réserve de modifications - version définitive disponible dès le 1er juin 2024.
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
  • Stage

    Les étudiants de la filière Business advice choisissent le cours EINGM237. Les étudiants de la filière Immersion et Advanced management choisissent le cours EINGM235.

    Slide to the left
    Code Naam Onderwijzer(es) Studiepunten Uren/kwartaal
    1 2
    EINGM237 Field project 5
    Soft skills
    Image
    Soft skills tag
    EINGM235 Stage CULTIAUX John 5
  • Mémoire

    Slide to the left
    Code Naam Onderwijzer(es) Studiepunten Uren/kwartaal
    1 2
    EINGM241 Mémoire de fin d'études 15

Management engineering beroepen

Analyseren, innoveren, beslissen

Als managers die openstaan voor technologieën analyseren jullie nauwgezet de omgeving van jullie bedrijf of organisatie om de beste beslissingen te nemen, met een constant verlangen om te innoveren.

Terwijl u managementmethoden en -tools beheerst (financiën, marketing, strategie, operations management, enz.), bent u toekomstgericht en bereid uw personeel te leiden bij gedurfde projecten.

Uw kennis van technologische processen zorgt ervoor dat u als interface fungeert tussen klanten, onderzoek en ontwikkeling en alle andere afdelingen in het bedrijf.

Uw leiderschap is gebaseerd op uw leidinggevende en technologische vaardigheden, maar ook op uw communicatieve vaardigheden, die u in meerdere talen beheerst: de wereld is uw speeltuin.

De ambities die u ontwikkelt voor uw personeel, voor uw bedrijf, voor de maatschappij, benadert u met een onberispelijke ethiek, waarbij u sociale, milieu- en economische dimensies integreert.

Toen ik moest kiezen aan welke universiteit ik zou gaan studeren, viel mijn keuze op UNamur. Het is een keuze waar ik nooit spijt van heb gehad: de kwaliteit van de relatie tussen docent en student, een prachtige stad waar ik nu woon, het gezelligste studentenleven van België... Ik ben erg betrokken geweest bij studentenorganisaties, die een echte aanvulling zijn op mijn universitaire opleiding. In mijn studie management engineering hield ik van de brede horizon van de opleiding. Persoonlijk koos ik voor de richting 'Information Management', waardoor ik technische disciplines kon combineren met de bedrijfswereld. Ik kon ook een dubbele master behalen dankzij de samenwerking tussen UNamur en de KULeuven. Dankzij de kwaliteit van mijn opleiding waag ik me nu aan een doctoraat.

Anthony, master in management engineering, informatiemanagement

Enkele voorbeelden van jobs

De aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt van UNamurs masteropleidingen in management engineering wordt bewezen door het feit dat bijna 90% van de studenten hun eerste job vinden binnen de 3 maanden na het afstuderen. Steeds meer studenten tekenen hun eerste contract nog voor ze hun studie hebben afgerond.

Dankzij hun speciale opleiding zijn managementingenieurs uitstekende kandidaten voor technologiebedrijven die managers zoeken die de technologische dimensies van het bedrijfsleven kunnen begrijpen en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan als managers voor nieuwe productontwikkeling, IT-projectmanagers, managers intellectueel eigendom, productiemanagers, consultants, enz.

Hun uitstekende analytische vaardigheden, gevoel voor communicatie, kennis van vreemde talen, internationale oriëntatie en vooral hun wil om te leren zijn ook belangrijke troeven voor veel beroepen in organisatiemanagement: financiële dienstverlening, verkoop, aftersales, onderzoek en ontwikkeling, operations en logistiek, IT, business analytics, HRM, marketing... en in een hele reeks bedrijfssectoren: banken en financiële instellingen, audit- en adviesbureaus, nationale en internationale bedrijven, openbare en particuliere organisaties, onderwijs, onderzoekscentra, technologiebedrijven, ziekenhuizen, culturele instellingen, enz.

Finance

De financiële sector (banken, verzekeringen, administratie, enz.) is de belangrijkste werkgever voor onze afgestudeerden. Elk bedrijf, van kleine en middelgrote familiebedrijven tot multinationals, heeft betrouwbare financiële indicatoren nodig om realistische begrotingen en plannen op te stellen. De carrièremogelijkheden voor mensen met een passie
voor cijfers zijn breed:

  • financiële analyse: balansen ontleden, kredieten evalueren, investeerders adviseren;
  • klantenadvies in een kredietorganisatie;
  • interne audit: interne procedures controleren op goed bestuur en betrouwbare jaarrekeningen genereren;
  • externe audit: het controleren van de kwaliteit en juistheid van de verstrekte financiële informatie;
  • risicomanagement: het beoordelen en modelleren van alle risico's die op een organisatie kunnen wegen;
  • fondsboekhouding: het dagelijks berekenen van de inventariswaarde van verschillende beleggingsfondsen;
  • etc.

Commercie en distributie

Onderhandelen, de beste prijzen verkrijgen, nieuwe leveranciers prospecteren, de ontwikkeling van nieuwe verpakkingen opvolgen, de routing van producten naar klanten optimaliseren... dit zijn allemaal verantwoordelijke taken met betrekking tot verkoop en distributie. Naast bedrijven met een strikt commerciële roeping, zoals grootwinkelbedrijven, bieden ook de industrie en bepaalde dienstverlenende bedrijven veel carrièremogelijkheden in inkoop, marketing en logistiek.

Bedrijfsmanagement

In de industriële wereld nemen onze afgestudeerden deel aan alle fasen van de leveringsketen : ze plannen de productie, bemiddelen bij geschillen tussen verkopers en producenten, beheren voorraden, organiseren het vervoer van goederen, enz.

Anderen oefenen hun vaardigheden uit op de IT-afdeling, bijvoorbeeld als onderdeel van de implementatie van geïntegreerde software voor bedrijfsbeheer.

Sommigen werken op de afdeling personeelszaken en doen aan werving, berekenen salariskosten, implementeren tools voor competentiebeheer of een trainingsbeleid, enzovoort.

Na een paar jaar in operationele functies te hebben gewerkt, evolueert de loopbaan van managementacademici vaak naar managementfuncties waarin ze deelnemen aan de strategische beslissingen van het bedrijf.

Sadviesbureaus, die gespecialiseerd zijn in het adviseren van bedrijven, stellen hun expertise en technische en personele middelen ten dienste van hun klanten, bijvoorbeeld op het gebied van strategie of de evaluatie van interne processen. Veel jonge afgestudeerden beginnen hier hun professionele loopbaan.

Tot slot biedt ondernemerschap de meest gewaagde studenten de mogelijkheid om voort te bouwen op de solide, multidisciplinaire basis van hun opleiding en een eigen bedrijf op te zetten.

Het werk van een consultant is georganiseerd in projecten waaraan we in teamverband werken. Projectmatig werken geeft je de mogelijkheid om vaak van baan, afdeling of bedrijf te veranderen. Dit jaar heb ik bijvoorbeeld voor een grote Belgische bank en een klein technologiebedrijf gewerkt. Ik deed marketing en financiële verslaglegging. Ik werkte met Indiase, Britse, Belgische, Franse en Nederlandse mensen. Ik was ook verantwoordelijk voor een klein team. Het is de diversiteit die deze baan biedt die het zo boeiend maakt.

Marie, afgestudeerde

Onderzoek en onderwijs

Sommige afgestudeerden doen onderzoek in België of in het buitenland. Ze behalen een doctoraat of nemen deel aan een onderzoeksprogramma. Verschillende alumni geven hun kennis door in het secundair, hoger en voortgezet onderwijs.

Baanzoekbegeleiding

De cel Werkgelegenheid ondersteunt laatstejaars masterstudenten en pas afgestudeerden in hun carrièrepad via een aantal diensten: verspreiding van job- en stageaanbiedingen, begeleidingsgesprekken, workshops over thema's in verband met professionele integratie, informatie en documentatie over de arbeidswereld.