This page is currently being translated

Onze IT-cursus met gespreid lesrooster bestaat 25 jaar!

Informatique études

De bacheloropleiding Informatica met een gespreid rooster omvat 180 studiepunten verdeeld over 3 jaarblokken.

Het is opgebouwd rond de volgende doelstellingen:

  • Leren innovatieve projecten met een hoge toegevoegde waarde voor bedrijven te beheren, te ontwerpen en te ontwikkelen, die bevorderlijk zijn voor de vooruitgang van de maatschappij.
  • Kennis en begrip van de organisatorische omgeving waarin toepassingen werken, in het bijzonder van de relaties tussen IT, het individu, het bedrijf en de samenleving.
  • Informatie- en communicatietechnologieën beheersen: programmeren, databases, besturingssystemen en netwerken, kunstmatige intelligentie, beveiliging, informatiesystemen, enz.
  • De architect worden van grote IT-toepassingen: op medisch gebied, in de bank- en financiële sector, in de telecommunicatie, voor de overheid, in onderzoek en ontwikkeling, voor de wetenschappelijke sector.

Lesmethoden

Samenwerken om autonomie en kritisch denken te bevorderen

Vroeg in het eerste jaar van de bachelor omvat het programma een groot programmaproject.

Het persoonlijk project aan het einde van de bachelor bereidt studenten voor op wetenschappelijk schrijven. De nadruk ligt op de precieze formulering van een probleem (definitie, context, motivatie, toepasbaarheid, originaliteit, complexiteit, gestelde vragen, enz. Verschillende workshops (wetenschappelijk onderzoek, schrijven, mondelinge presentatie) stellen studenten in staat de vaardigheden te verwerven die nodig zijn voor het schrijven van een wetenschappelijke paper en... een masterproef.

Een e-learning site zorgt voor de verspreiding van materiaal (transparanten, syllabi, naslagwerken, oefeningen...) en vergemakkelijkt de uitwisseling tussen alle betrokkenen (studenten, docenten...): forum, groepscommunicatie...

De cellule interfacultaire d'appui pédagogique staat het hele jaar tot uw beschikking als u methodologische hulp nodig hebt. Individuele ontmoetingen met een adviseur zijn mogelijk, face-to-face of op afstand.

Helpen om te slagen

Heb jij het in je?

Test je kennis en vaardigheden met de "Passeports pour le bac".

Aan het begin van je eerste jaar kun je met de "Passeports pour le bac" je kennis vergelijken met wat je docenten verwachten. Afhankelijk van je resultaten in deze tests biedt de faculteit je versterkingssessies aan. Zo kun je eventuele hiaten in je kennis opvullen en slagen. De resultaten worden niet meegenomen in je eindejaarsbeoordeling.

Zijn je methoden geschikt?

Om te slagen in je eerste jaar heb je effectieve strategieën nodig.

Als je problemen ondervindt met je studiemethode, biedt de Cellule Interfacultaire d'Appui Pédagogique op verzoek individuele afspraken of workshops in kleine groepen aan. Het hele jaar door is er een pedagogisch coördinator beschikbaar in de faculteit Informatica om je studiemethoden en -technieken te bekijken en je te helpen deze te verbeteren.

Dienstregeling

Cursussen worden gegeven in Namen op dinsdag en donderdag van 18u tot 21u en op zaterdag van 9u tot 13u. Sommige cursussen worden ook georganiseerd op woensdag van 18u tot 21u (vooral voor het laatste jaar van de bacheloropleiding) en op zaterdag van 14u tot 17u.

Betaald educatief verlof (CEP)

Onze cursussen genieten betaald educatief verlof in de drie gewesten. Meer info op de regionale websites: Bruxelles Économie et Emploi; Service Public de Wallonie en Vlaams opleidingsverlof (VOV).

Alle info over educatief verlof

Programma stroomlijnen

Om verschillende redenen, waaronder beroepsmatige, kunnen studenten vóór 31 oktober vermindering van hun studiejaar aanvragen.

Na de tentamens van januari kunnen 1e bachelorstudenten een verkorting van hun tweede programma van vier maanden aanvragen. Dit aangepaste programma wordt in overleg met de jury opgesteld en kan specifieke remediërende activiteiten bevatten.

Na het baccalauréat: de masteropleiding

De Universiteit Namen organiseert

UNamur neemt ook deel aan mastercursussen in

Deze programma's worden samen met andere instellingen voor hoger onderwijs georganiseerd.

Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen
Alles opvouwen
Alles uitvouwen

IT-beroepen

Een verhaal delen, een enquête beantwoorden, de temperatuur in je huis regelen, de vitale parameters van een patiënt controleren, een vliegtuig van de grond krijgen, verkeerslichten beheren, een krant invullen... bijna alles heeft tegenwoordig met IT te maken! Toenemende systematische digitalisering gaat hand in hand met een constante vraag naar enkele duizenden universitair geschoolde informatici op de arbeidsmarkt.

Een diploma erkend over onze grenzen

Als informaticus kun je ervoor kiezen om in België te werken, eventueel met tijdelijke opdrachten in het buitenland, of om een internationale carrière te volgen.

Een kwalitatief, gevarieerd en creatief beroep

Volgens een studie van Randstad die rekening houdt met verschillende criteria zoals salaris, evenwicht tussen werk en privéleven, werkomgeving, diversiteit van de job en intellectuele uitdaging, is het IT-beroep het 7de meest aantrekkelijke beroep in België. Het is ook het 5e best betaalde beroep na afstuderen.

Rijke en gevarieerde carrièremogelijkheden

Dankzij een multidisciplinaire universitaire opleiding die je leert om nieuwe kennis snel te assimileren, kan je carrièrepad worden onderbroken door meerdere heroriëntaties om je persoonlijke ontwikkeling, verlangens en ambities zo goed mogelijk te volgen.

In het begin werd ik verleid door allerlei carrières: gevechtspiloot, ingenieur, architect, vrachtwagenchauffeur, brandweerman... Bij toeval ben ik uiteindelijk informatica gaan studeren aan de Universiteit van Namen. Vandaag kan ik zeggen dat ik veel verschillende beroepen heb uitgeoefend (en nog steeds uitoefen). Ik ben er zeker van dat ik me overal als een kameleon heb kunnen aanpassen dankzij de manier waarop de vakken me werden aangeleerd: de voorkeur geven aan een goed gevormd hoofd boven een vol hoofd. Eerlijk gezegd ontdek ik na een carrière van meer dan 20 jaar nog steeds elke dag nieuwe dingen en daar geniet ik echt van.

Pierre, plaatsvervangend IT-directeur - Cliniques Universitaires UCL Saint-Luc

Kies je beste profiel...

  • Company IT-specialisten: in dienst van een bedrijf voer je verschillende interne projecten uit en werk je dus volledig mee aan de goede werking ervan.
  • Freelancers: je bent je eigen baas en beheert je eigen klanten. Deze status geeft je meer vrijheid en flexibiliteit.
  • Consultants: in dienst van een adviesbureau of als zelfstandige voer je opdrachten uit (van 1 maand tot 2 jaar) bij verschillende bedrijven om je expertise in te zetten bij projecten.

Wat uw profiel ook is, u werkt aan uiteenlopende projecten, in contact met een breed scala aan medewerkers, in een stimulerende, voortdurend veranderende technologische omgeving.

Groei in je carrière, een van de banen met de meeste professionele flexibiliteit. Je kunt niet alleen gemakkelijk van profiel veranderen, maar ook van baan.

  • Analist-ontwikkelaar
  • Business analyst
  • Software engineer
  • Quality engineer
  • Security expert Data scientist
  • ICT-architect(Informatie- en communicatietechnologie)
  • Projectmanager
  • Universitair onderzoeker

Wat je startpositie ook is, na een paar jaar zul je in projectmanagement- en managementfuncties terechtkomen waarbij je betrokken bent bij de strategische beslissingen van het bedrijf. Maar dit is geen gouden regel, zoals blijkt uit veel van de oorspronkelijke carrièrepaden van voormalige werknemers.

IT is tegenwoordig de ruggengraat van organisaties. Maar al te vaak wordt informatica ten onrechte samengevat als een puur technologische discipline. De Faculteit Informatica van Namen heeft er altijd de voorkeur aan gegeven haar studenten een veel bredere visie te geven, met een sterke nadruk op mensen, organisaties, bedrijfseconomie en communicatie. Een winnende combinatie voor onze studenten! Al deze tools zijn uiterst nuttig in mijn job. Ik ben ervan overtuigd dat onze maatschappij morgen meer dan ooit IT-professionals als deze nodig zal hebben

Yves, Senior Standards Architect - SWIFT

.