De richtlijnen over integriteit in wetenschappelijk onderzoek zijn geactualiseerd. Ze hebben verschillende doelstellingen:

  • de bewaking van goede praktijken op het gebied van onderzoeksethiek waarborgen,
  • een preventieve rol spelen
  • gevallen van vermoedelijke wetenschappelijke fraude beheren.

In geval van een vermoedelijke schending van de beginselen van wetenschappelijke integriteit kan elk personeelslid de zaak voorleggen aan de wetenschappelijke integriteitscommissie.

Op 20 april 2018 heeft de raad van bestuur een nieuwe procedure vastgesteld voor het indienen van een dergelijke klacht.

Samenstelling van de Raad van Bestuur

  • David VRYDAGHS - vervangen door Fanny MARTIN
  • Benoît VANDEROSE - vervangen door Catherine LAMBERT de ROUVROY
  • Deskundige intellectuele eigendom en octrooien: Benoit MICHAUX - vervangen door Claire ROMMELAERE
  • Secretaris zonder stemrecht: de juridisch adviseur binnen het Bestuur Onderzoek (ADRE)

Documenten (Richtlijnen voor integriteit in wetenschappelijk onderzoek en algemene principes die moeten worden gevolgd in geval van een inbreuk) zijn beschikbaar op het intranet.

De Hogere Raad voor Wetenschappelijke Integriteit

De Universiteit Namen erkent officieel de Hogere Raad voor Wetenschappelijke Integriteit (CSIS). De CSIS is opgericht binnen de Koninklijke Academiën van België.

De CSIS is bevoegd om op eigen initiatief of op verzoek van wetenschappelijke instanties aanbevelingen en adviezen uit te brengen over algemene kwesties met betrekking tot wetenschappelijke integriteit. De CSIS heeft geen bevoegdheid van eerste advies. Het adviesorgaan van het CSIS is bevoegd om een second opinion uit te brengen wanneer een wetenschappelijke integriteitscommissie van een instelling die het CSIS als adviesorgaan erkent, een eerste advies heeft uitgebracht over een geval van vermeende schending van de wetenschappelijke integriteit of heeft besloten geen advies uit te brengen.