Voor uitstekend onderwijs en onderzoek.

Plagiaat is een zaak die ons allemaal aangaat, ongeacht onze plaats op de universiteit (student, onderzoeker, assistent, academicus). Het is ethisch noch professioneel en druist in tegen de waarden die we willen uitdragen: intellectuele nauwkeurigheid, kwaliteit van informatie, integer gedrag.

Het brede scala aan profielen en oorzaken van plagiaat laat zien hoe complex het probleem is en hoe moeilijk het te begrijpen is voor iedereen die met plagiaat te maken krijgt.

Daarom is het belangrijk om er vooral onder collega's over te praten, met studenten aan het begin van cursussen en voordat er schriftelijk werk wordt ingeleverd, op seminars om je collega's te waarschuwen, tijdens faculteitsraadsvergaderingen om te komen tot een "gemeenschappelijk beleid" ten aanzien van plagiaat.

Campagne en quiz tegen plagiaat

Er is een campagne tegen plagiaat gelanceerd op de campus ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Intellectueel Eigendom op 26/04/2021, om studenten, onderzoekers en docenten bewust te maken van het concept plagiaat en de implicaties ervan.

Er is ook een online quiz beschikbaar.

Affiche anti-plagiat

Informatiecampagne

In het kader van haar HRS4R-actieplan (Human Research Strategy for Researchers - EURAXESS), en door het Europees Handvest voor Onderzoekers te ratificeren, heeft de Universiteit van Namen zich verbonden tot het opzetten van een campusbrede informatie- en bewustmakingscampagne gericht op studenten, onderzoekers en docenten.

Om plagiaat aanzienlijk in te perken, wil de Universiteit van Namen een alomvattend beleid voeren dat uit drie componenten bestaat:

  • preventie via, in het bijzonder, een informatie- en sensibiliseringscampagne;
  • educatie, in het bijzonder door docenten methodologie, intellectuele eigendom, wetenschappelijke communicatie, schriftelijke uitdrukking, enz. te wijzen op het belang om studenten te leren de intellectuele rechten van anderen te respecteren;
  • repressie door duidelijke regels, sancties en beroepsmogelijkheden in te voeren.